Kelet-Magyarországon folytatódott a vállalkozások digitális felzárkóztatása

Európai viszonylatban hazánkban használják legkevésbé az ügyfélkapcsolat menedzselésére szolgáló informatikai megoldásokat a mikro-, kis- és középvállalkozások, de az infokommunikáció más területein is a rangsor végén foglalunk helyet. A digitális lemaradáson sürgősen változtatni kell.

Ezért hívta életre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Modern Vállalkozások Programját, mely a vidéki kkv-k digitális felzárkózását segíti, erősítve versenyképességüket. Ezt a törekvést támogatja a 127 helyszínből álló Információs Nap rendezvénysorozat is, melynek nyíregyházi állomásán a Lego csoport helyi szakemberét is az előadók között köszönthettük.

Az Információs Napot Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc nyitotta meg, aki elmondta: „Digitalizáció nélkül már nincs működés. A Modern Vállalkozok Programja egy lehetőség, mely akkor éri el célját, ha a kkv-k átültetik a gyakorlatba, kihasználják a benne rejlő potenciált.”

Nagyné Varga Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára hangsúlyozta, hogy az infokommunikációs eszközök használatával, előnyeivel tisztában kell lenni, és ebben számíthatnak a helyi kamara segítségre a vállalkozások.

Tőle Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke vette át a szót. „Egyértelműen a testreszabott termékek irányába tartunk, ez minden iparágban tetten érhető. Vállalatirányítási rendszer, ügyfélkapcsolati rendszerek, webshop stb. mind azt szolgálják, hogy a vevőket a legmagasabb színvonalon szolgálhassuk ki. Nem beszélve arról, hogy a folyamatok optimalizálásával, egyszerűsítésével, a munkaerő kihasználtság hatékonysága is nő.”

Soltész Attila azt is elmondta, hogy az informatikai beruházások a versenyképesség megtartása érdekében elkerülhetetlenek, egy-egy fejlesztés akár 10-15%-kal is növelheti az eredményességet. Hangsúlyozta azt is, hogy a vállalkozás teljes informatikai hálózatát átlátó rendszergazdák támogatása mellett, az egyes szakterületre specializálódott tanácsadók tudnak segíteni a megfelelő és szükséges fejlesztések implementálásban, így az ő szerepük is felértékelődik a közeljövőben.

Koleszár Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezető IKT tanácsadója többek között a program céljait, és eddigi eredményeit mutatta be a rendezvényen. Egy hétköznapi példával szemléltette, hogy tehető hatékonyabbá akár egy éttermi rendelés. A hagyományos papír alapú módszer lassú és sok hibalehetőséget rejt magában, míg egy tableten továbbított rendelés azonnal megjelenik a konyhán, így gyorsabban kiszolgálható a vendég, egyszerűbb a folyamat.

Sajnos tény, hogy a hazai kkv réteg használja legkevésbé az ügyfélkapcsolat menedzselésére az informatikai megoldásokat az Európai Unió átlagához képest. Ennek okai között szerepelnek a finanszírozási nehézségek, forráshiányok vagy a hiányos és téves információk a digitális technológiában, ill. az IKT eszközök használatából eredő versenyelőny felismerésének hiánya, és az ellenőrizhetőségtől való félelem, adatbiztonsági, adatvédelmi aggályok.

Többek között a fenti tévhitek eloszlatását, valamint a vállalkozások digitális fejlesztését célozza a Modern Vállalkozások Programja, amely egy országos rendezvénysorozaton kínál díjmentes edukációs programot. Emellett egy 29 fős IKT (infokommunikációs technológia) tanácsadói hálózatot építettek ki, amely ingyenesen auditálja a vállalkozásokat, felméri digitális felkészültségüket, valamint minősített szállítók kedvezményesen beszerezhető termékeit javasolja nekik, továbbá a Digitálisan Felkészült Vállalkozás tanúsítványra ajánlja be az a feltételrendszernek megfelelő cégeket.

Eddig 5232 vállalkozás csatlakozott, összesen 130 órányi tananyag készült el, mely a vallalkozzdigitalisan.hu weboldalon ingyenesen elérhető bárki számára.

A nyíregyházi Lego gyáregység informatikai egységének vezetője, Tóth István minden résztvevőt bevezetett virtuálisan a Lego játékok világába. Megtudtuk azt az érdekességet, hogy a világ összes DUPLO kockája a nyíregyházi gyárban készül, naponta több, mint 60 millió elemet készítenek el belőle. A szakember elmondta továbbá, hogy az informatikának nagy szerepe van sikerükben, a szinte 100 %-os tervezhetőség, a folyamatok másodperc pontos digitális leképezése azt eredményezi, hogy a hasznos termelési idejük 95%-os.

Ebéd után a Digitálisan Felkészült Vállalkozás tanúsítványok átadása következett, melyhez emelt szintű, +5 %-os pályázati többlettámogatás társul a további pályázatokon a vállalkozásoknak.

Az Információs Nap gyakorlati CRM workshoppal és kerekasztal beszélgetéssel zárult, melynek témája az élelmiszeripari, informatikai és egyéb fejlesztések uniós támogatása volt.