Egyre többen élvezik a 4G mobilinternet előnyeit Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint ma Magyarországon a digitalizáció és az információs forradalom világát éljük, bizonyítja ezt az a tény, hogy 2016. IV. negyedévére az internet-előfizetések száma meghaladta a 8,8 milliót. A mobilinternet hálózat folyamatos fejlődését és elterjedését is jól jelzi, hogy az összes adatforgalom 68%-a már 4G/LTE-rendszeren keresztül zajlott, míg a 3G/UMTS hálózatot csupán az előfizetők 28%-a vette igénybe. A több éve tartó lendületes fejlődés mögött a szolgáltatók gyors alkalmazkodása a technológiai változásokhoz, az okostelefonok elterjedése és a folyamatos árverseny állnak.

A jelenleg elérhető okoseszközök széles választékában alig akad már olyan márka vagy típus, amelyik ne tudná kihasználni a 4G hálózat nyújtotta előnyöket. A hálózati infrastruktúra fejlődésének és a szélessávú internetképes hordozható technológiai eszközök elterjedésének eredményeképpen Magyarország mobilhálózatának teljes adatforgalma elérte a 77,7 ezer terabyte-ot, amely közel 39%-kal több mint a tavalyi évben. Emellett a mobilinterneten keresztül bonyolított adatforgalom 22,6 ezer terabyte volt, amely 46%-kal több az egy évvel korábbinál. A vezeték nélküli szegmens 11%-os bővüléséhez az egyre inkább megfizethető mobilinternet-előfizetések is hozzájárultak.




A magyarországi internetpiac dinamikus bővülése tovább folytatódott, 2016. IV. negyedév végére az előfizetések száma meghaladta a 8,8 milliót, ami 8,8%-kal volt több a 2015. évi azonos időszakinál. 2016. IV. negyedév végén a 2,7 milliós vezetékesinternet-előfizetések állománya 4,6%-kal növekedett 2015 azonos időszakához képest. Ezen belül a legjelentősebb technológia az 51%-os részarányú kábelhálózatos előfizetések száma, az optikai hálózatosé 17%-kal nőtt, az xDSL előfizetéseké 1,8%-kal csökkent előző év azonos időszakához képest. A vizsgált időszakban az internet-előfizetések 81%-a volt egyéni, míg 19%-a üzleti. 




A friss statisztikai adatok jól mutatják, hogy a Magyarországon kiépített internethálózat minősége és sebessége kiváló, a magyar lakosság több mint az ötöde (21%) élvezheti a kiemelkedően gyors, legalább 30 Mbit/s letöltési sebességet meghaladó sávszélességet. A magyar lakosok ki is használják a sebesség nyújtotta előnyöket, hiszen 2016 IV. negyedévében az előfizetők vezetékes interneten keresztüli letöltési forgalma (441 ezer terabyte), feltöltési forgalma (188 ezer terabyte) pedig 21%-kal növekedett előző év azonos időszakához képest. 2016 egészében a vezetékes letöltési forgalom 1,6 millió terabyte volt, ami 29%-kal meghaladta a 2015. évit. Az előfizetők a vezetékes interneten keresztül 12%-kal több, közel 0,7 millió terabyte-nak megfelelő feltöltési adatforgalmat generáltak. A letöltési forgalom közel 2,3-szorosa volt a feltöltési adatforgalomnak.




A vezetékes internet terén minőségi fejlődés is történt: 2016. IV. negyedévében jelentős mértékben (3 százalékponttal) eltolódtak az előfizetések a kiemelkedően gyors sebességet biztosító tartományok irányába, így már csak az előfizetések 24%-a tartozik a 2 Mbit/s alatti, 30%-a pedig a 10 és 30 Mbit/s közötti garantált sávszélességi tartományba a vizsgált időszakban.