Az MVP Székesfehérváron

Tavaly áprilisban indult a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! projektje, amelyhez eddig közel 9000 mikro-, kis- és középvállalkozás (kkv) csatlakozott. A programot 127 állomásból álló rendezvénysorozat népszerűsíti, melynek legutóbb Székesfehérvár adott otthont.

Az eseményt Égi Tamás, Székesfehérvár alpolgármestere és Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitották meg. 

Radetzky Jenő nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt években sokat változott a világ. Jólétet, gazdasági növekedést elérni ma már teljesen más eszközökkel lehet, mint korábban. 
„A többlettermeléshez tudásnövelésre és újfajta, digitális erőforrásokra van szükség!”- fogalmazott az elnök.

Tőle dr. Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára vette át a szót.
Államtitkár úr egy, az Európai Bizottság által publikált, a digitális gazdaságot és társadalmi fejlettséget mérő kutatás (DESI) eredményeiről osztott meg információkat a hallgatósággal. A felmérés szerint a digitális technológiák integráltsága tekintetében csupán a 24. helyen állunk a 28-ból, a hazai vállalkozások a digitális infrastruktúra vonatkozásában pedig utolsók. Ez is bizonyítja, hogy a hazai kkv-k rendkívül alacsony mértékben használják az IKT eszközöket. Jelentős versenyhátrányt okoz az infokommunikációs technológiák hiánya, ami nem csak a cégek tőkehiányából fakad, hanem a megfelelő háttértudás is hiányzik. Ezért szükséges a szemléletformálás, az állami beavatkozás annak érdekében, hogy lépést tudjanak tartani a jelen és jövő technikai kihívásaival, technológiai hátterük, üzleti folyamataik és felszereltségük modernizálásával felzárkózzanak a fejlettebb országok vállalkozásaihoz.

A Modern Vállalkozások Programja mankót nyújt azoknak a vállalkozásoknak, akik nyitottak a fejlesztésekre, s hatékonyabb, gazdaságosabb működést tűztek ki célul. Ez év márciusában megjelent a GINOP-3.2.2 pályázat is, amely hardver és szoftver beszerzéshez nyújt kombinált – vissza nem térítendő támogatás és kölcsön –, akár cégenként 24 millió forint támogatást. 

Koleszár Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezető IKT tanácsadója időutazásra invitálta a hallgatóságot. A Világgazdasági fórum videóját vetítette le, amely 2027-be repítette a résztvevőket, a jövő vásárlási technikáját bemutatva. A szakember elmondta, hogy ma még csak önkiszolgáló kasszák, a jövőben már teljesen automatizált eszközök fogják segíteni a bevásárlást, önvezető autók végzik majd a kiszállításokat. 40 %-ra fog nőni az online formában rendelt termékek aránya, s ez új perspektívát nyit a kis cégek piacra lépését illetően. 
„A digitális fejlődéshez elengedhetetlen az, hogy a hazai kkv-k ledöntsék azokat a gátakat, amelyek jelenleg akadályozzák őket a digitális fejlődésben. Ezek a szándékhiányban, az informatikai eszközök és szolgáltatások használatából eredő versenyelőny felismerésének hiányában keresendők, ill. az ellenőrizhetőségtől, átláthatóságtól való félelemből fakadnak.” – tudtuk meg Koleszár Pétertől.

A Modern Vállalkozások Programjának 28 fős tanácsadó hálózata olyan motiváló tevékenységek végez, amelynek keretében felmérik a cégek informatikai felkészültségét, javaslatot tesznek az digitális fejlesztési stratégiára, s tájékoztatnak a rendelkezésre álló pályázati forrásokról is. A vállalkozások ezt követően megkaphatják a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést. Ennek jelentősége sem elhanyagolható, hisz +5 %-os pályázati többlettámogatást jelent a GINOP-3.2.2 pályázatban, ill. közbeszerzéseken minősítési szempont lehet. A program része a kedvezményes voucher rendszer, a szemléletformáló tudástár, illetve az országos rendezvénysorozat is.

A székesfehérvári Információs Nap vendégelőadója Késedi Gábor, a Videoton FC videóelemzője volt, aki bizonyította, hogy a digitális technológiák a labdarúgásban is fontos szerepet töltenek be. A mérkőzések során videókon rögzítik a játékosok minden lépését, amit még a meccs ideje alatt kielemeznek, így azokra reagálva a gyengeségeket, hibákat rövid időn belül korrigálni tudják. Az egyéni és csapatteljesítmények nyomon követésével, az ellenfelek kiértékelésével olyan előnyre tesznek szert, ami akár egy meccs végeredményét pozitív irányba befolyásolhatja. Késedi Gábor érdekességként említette a világ első 3D-s szobáját, ahol adott játékos szemszögéből bármilyen kiválasztott játékhelyzet újra játszható, ezzel merőben új távlatok nyílnak a sportolók fejlesztését illetően.

A rendezvény az Adatok hasznosítása a vállalkozásoknál című kerekasztal-beszélgetéssel zárult, ahol a szakemberek az ésszerű, előre tervezhető adatgyűjtés fontosságára hívták fel a figyelmet.
Egyre inkább látható az az igény, hogy minden digitálisan nyilvántartható legyen, s teljesen megszűnjön a papíralapú munkavégzés.  Álljon rendelkezésre egy olyan információs bázis, amiből az adott dokumentum néhány kattintással elérhető, a betáplált adatokból naprakész kimutatás, hatékonyságelemzés készíthető összekövetve integrált vállalatirányítási rendszerekkel.

„Az adatgyűjtés olyan, mint egy jó leves, amiben idővel összeérnek az ízek. Mindent rögzítünk, mert később hasznos lehet. Ha rendelkezésre állnak adatok, amelyekből dolgozni tudunk, az fokozza a digitális kultúra meghonosítása esetén a hatékonyságot egy cég életében.” – fogalmazott Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevőinek egybehangzó véleménye szerint soha nem késő elkezdeni a digitális paradigmaváltást, azonban ha belevágnak a vállalkozások, érdemes komplex megoldásokban gondolkodni. A legkisebb lépés is előrelépés, melyeknek mérhető, gazdaságilag megfogható eredménye lesz, ami a vállalkozások jövőjét segíti.