Sajtónyilvános megnyitón mutatták be az Ipar 4.0 Technológiai Központot

A BME „I” épületében létrehozott Ipar 4.0 Technológiai Központ jelentősége abban nyilvánul meg, hogy megmutatja, hogy a hazai kis- és középvállalkozások számára is reális lehetőség az Ipar 4.0 innováció - mondta Lepsényi István államtitkár a megnyitón. A jól bevezetett digitalizáció és a robotok alkalmazása gyorsan megtérül, a tapasztalatok szerint 16-20%-os hatékonyság és nyereségnövekedést érnek el vele a cégek.




Czimbalmos Levente, a Modern Vállalkozások Programjának szakmai vezetője előadásában bemutatta, hogy a vállalati digitalizáció területén a program milyen konkrét szolgáltatásokat nyújt a hazai kkv-k számára, illetve azok hogyan kapcsolódnak más, hasonló programokhoz, konkrét (közvetlen) finanszírozási konstrukciókhoz. Az országos IKT tanácsadói hálózat helyszíni audittal és fejlesztési koncepció kialakításával segíti a programhoz csatlakozó kkv-k digitális fejlettségének felmérését, korszerű informatikai megoldások bemutatását, kiajánlását. Digitálisan Felkészült Vállalkozás és emelt szintű Digitalizációra Felkészült Vállalkozás minősítésükkel +5% pályázati támogatás szerezhető két vállalati digitalizációt támogató pályázatban (GINOP-3.2.2 és 3.2.6). A Programban 500 szállító mintegy 1500 minősített terméke található meg, illetve több mint 10.000 érdeklődő választotta már a Modern Vállalkozások Programjának díjmentes szolgáltatásait.




Vityi Péter IVSZ-alelnök elmondta, hogy a Technológiai Központ mellett olyan hazai mintagyárak is látogathatók lesznek, ahol már sikerrel bevezették az új technológiákat. Kiemelte, hogy 2019 végéig 1000 kkv-t kívánnak megszólítani, és a Technológiai Központ vagy valamelyik mintagyár folyamataival megismertetni. A központ 2018 áprilisától heti több alkalommal fogadja majd 8-10 fős csoportokban a jelentkező kkv-k szakembereit (www.ipar4.hu).




A díjmentesen, ámde előre egyeztetett időpontban látogatható Technológiai Központban kiállított innovatív eszközök az Ipar 4.0 egy-egy kulcsterültére mutatnak megoldást, így látható autonóm robot, önvezető targonca-rendszer és ennek digitális ikerpárja, kollaboratív robot, MES-rendszer, interaktív gyártástervezés-szimuláció, AR/VR megoldások, termelésmenedzsment IoT-eszközökkel, szenzitív robot és gyártócella monitorozó rendszer.