Digitalizációs kényszerben a magyar gazdaság - azonnali segítségre van szükség

A vírus okozta rendkívüli és egyben tragikus helyzet, páratlan innovációs potenciált is jelent a magyar gazdaság technológiai szempontból kevésbé fejlett szereplői számára. Az eddig zömében offline működő a digitális eszközöktől elzárkózó, a fejlesztést problémaként megélő cégvezetők most elementáris erővel érzik, hogy be kell lépniük a digitális világba. A változás most már nem halogatható tovább egyetlen ágazatban sem. - Az elmúlt hetek tapasztalatairól és vészhelyzeti stratégiájukról számolt be Kott Ferenc a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Informatikai Kollégiumának elnöke.

Az eddigi digitalizációt ösztönző, pénzügyi és szemléletformáló programok, most nagyon kézzelfogható előnyt jelentenek az időben ébredők számára. Az MKIK és az ITM által közösen indított Modern Vállalkozások Programja (MVP) és a hozzá kapcsolódó pénzügyi pályázatok (pl. GINOP 3.2.2) eddig közel húszezer céget segítettek versenyképesebbé válni, és akaratlanul is felkészülni egy ilyen váratlan helyzetre, ahol a digitalizált működés ennyire nélkülözhetetlenné válik.

Több százezer kkv és mikrovállalkozás viszont még nem tette meg a szükséges lépéseket és most nehezített pályán kell egyszerre több kihívással is szembesülniük. Az offline világban működő cégek számára a mostani helyzet egy fizikai hasonlattal élve a digitális ősrobbanáshoz hasonlítható, amikor a működésüket teljesen új alapokra kell helyezniük egy kiszámíthatatlan és instabil gazdasági környezetben. Hirtelen kell megtanulniuk a home office, az online ügyintézés és csoportmunka, az e-kereskedelem, a felhő logikáját, gyakorlati használatát és kockázatait. Most tömegesen kezdik el használni az általuk eddig ismeretlen technológiákat, ehhez sürgős támogatásra van szükségük a tudás és az pénzügyi források terén is.

A Modern Vállalkozások Programja (MVP) évek óta segíti a vállalkozások digitalizációját (erről korábbi cikkünkben írtunk részletesen), az ország minden megyéjében jelenlévő tanácsadói hálózata és a program 700 informatikai szállítója most nagyon hasznos és közvetlen segítséget tud nyújtani a bajba jutott cégek számára. A kialakult helyzetre a program gyorsan reagált, digitális segélyvonalat hozott létre, elkezdte összegyűjteni a kkv specifikus (B2B) digitális felajánlásokat és az ágazati tapasztalatokat (erről pedig itt olvashat bővebben). Ehhez a munkához a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Iparai Tagozata is csatlakozott, mivel a mostani helyzetben az eddigi területi korlátozásokon túlmutató megoldásokra is szükség lesz.

(A Modern Vállalkozások Programja és a hozzá csatlakozó pénzügyi eszköz pályázatok csak a kevésbé fejlett régiókban voltak eddig elérhetők az uniós korlátozások miatt, de most a budapesti és Pest-megyei cégek is hasonló problémákkal néznek szembe, ezért számukra is biztosítani kell a segítséget)

A felmérés és az ágazati tapasztalatok alapján az MKIK Informatikai Kollégiuma és az MVP a következő intézkedéseket tartaná hasznosnak a helyzet gyors és hatékony kezelése érdekében. A javaslatok a kormány már bejelentett gazdasági mentőcsomagjára tekintettel készültek. 

  • A korábbi GINOP digitalizációs pályázati konstrukció(k) újraindítása és adaptálása a rendkívüli helyzetre.
    • A pályázható minimum összeghatár 1 millió forintra leszállítása, mivel nagyon sok mikrovállalkozás eddig a túl nagy projektméret miatt nem pályázott, pl. a GINOP 3.2.2-ben. Ez az összeg már alkalmas lenne arra, hogy egy szoftver és hardver elemekből összeállított digitális mentőövet kapjon a segítségre szoruló cég, amit személyes szakértői segítség is támogatna.
    • A vissza nem térítendő támogatási arány (VNT) növelése, eddig ez 35%-40% között mozgott, de most ennél jóval nagyobb arány is indokolt lenne, akár 60-70%.
    • A pénzügyi támogatás mellett, szakértői támogatás biztosítása, mivel az alapkompetenciák is hiányoznak az esetek döntő többségében. Ebben az MVP továbbra is rendelkezésre tud állni.
    • Különösen felértékelődhet a Program szerepe a támogatási kérelmek indokoltságának, megbízhatóságának vizsgálatában, ugyanis az ilyen mentőöv jellegű konstrukciók hatékonyan csak gyorsított eljárásrendben elképzelhetőek, ahol azonban nincsen külön szakmai bírálat. A Program keretében elérhető minősítések és akkreditált szállítói termékek így az értékelés során a felelős forráskihelyezés és szakmai minőség egyfajta garanciájaként is értelmezhetőek és – hasonlóan az előző konstrukciókhoz - bírálati pontszámokkal, pályázati kedvezményekkel is „jutalmazhatóak”.
    • A segítség legyen elérhető a budapesti és Pest megyei cégek számára is. Ehhez vagy a GINOP konstrukció vészhelyzeti átalakítása, vagy egyéb költségvetési forrás biztosítása is szükséges. Emellett ki kell építeni a közép magyarországi régióban is egy infokommunikációs tanácsadói hálózatot.
    • Az eddig kötelező hitel elem elhagyása és a pályázati adminisztráció és bírálat egyszerűsítése.

 

  • Technológiai szempontból az alábbi fő fejlesztési területek támogatása javasolt:
    • Mikrovállalkozások számára: Home Office eszközök, Táv-és Csoportmunka támogatás, Workflow, Webáruház, Internetes megjelenés, IT biztonság, Számlázás készletnyilvántartás, Felhő alapú szolgáltatások.
    • KKV-k számára: ERP, CRM, VIR, Ipar 4.0 rendszerek, Virtuális/kiterjesztett valóság, Mesterséges Intelligencia alkalmazások.

 

  • A digitalizációs fejlesztések megkerülhetetlen vetülete a biztonság kérdése, ebben a tekintetben rendkívül kiszolgáltatottak a területet nem ismerő, sokszor az alapvető digitális készségekkel sem rendelkező vállalkozások, a kiberbűnözés már most is óriási lehetőséget lát a vírus okozta helyzetben. Indokoltnak tartanánk egy kkv specifikus IT biztonsági központ felállítását, amely akár automata eszközökkel is, távolról segíthetné az új fejlesztések biztonságos működését, tesztelését.

Kott Ferenc szerint, a vázolt pályázati források és a közvetlen szakértői támogatás, nagyon hathatós segítség lehetne a most bajba jutott cégek számára, hogy a digitalizáció valóban átsegítse őket ezen a történelmi léptékű válságon.

Kott Ferenc, az MKIK Informatikai Kollégiumának elnöke