Adatlap


Esettanulmány címe:
Athena függönyfal és homlokzattervező CAD program implementáció A Schal-Tech Kft-nél
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
építőipar
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
A Schal-Tech Kft igényes alumínium-üveg homlokzatok, függönyfalak, ablakok, ajtók, üvegtetők, beltéri üvegszerkezetek kivitelezésével foglalkozik. A Vevők elképzelései alapján a szerkezeteket megtervezik, legyártják és beépítik. Elsősorban építőipari területen aktív a vállalat. 20 főt foglalkoztatnak. Az üveg homlokzatok, függönyfalak területén több szereplővel kell versenyezniük. Elsősorban a minőséggel, pontossággal és az ügyfelek igényeinek maximális kielégítésével járnak a versenytársaik előtt. A cég aszódi gyártóüzemében készülnek az alumínium szerkezetek. A porszórt profilokat anyagátvétel és minőségi ellenőrzés után méretre szabják, majd elvégzik rajtuk a szükséges kimunkálásokat modern, számítógép vezérelt megmunkáló gépeken. Árbevételük 2018-ban 2.5 milliárd forint volt.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A tervezés és gyártás során nagyon időigényes a kiviteli tervek és a gyártmánytervek előállítása, ezek pontosságának, minőségének biztosítása. Az ajánlatadási periódusban is sok mérnöki munka van egy ajánlat, anyagkimutatás pontos elkészítésében, ami aztán csak akkor térül meg, ha a munkát megnyerik. Ezért olyan megoldást kerestek, amivel a tervkészítés, gyártáselőkészítés, anyagkimutatás készítés egy részét automatizálni lehet, csökkentve az élőmunka igényt, így a mérnök kollégák olyan dolgokkal tudnak foglalkozni, amire az egyszerű, ismétlődő feladatok miatt korábban nem volt idejük.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
Az Athena homlokzattervező rendszer rengeteg előre elkészített gyártmány típustervét tartalmazza, nagyon könnyen lehet egyedi terveket, megoldásokat is szerkeszteni benne. Az elkészített modellekből a tervlapok, nézetek automatikusan készülnek, a címkézés, méretezés intelligens eszközökkel a korábbi folyamatokhoz szükséges idő töredéke. A megfelelően elkészített tervlapok, leszabási rajzok segítségével a gyártás is automatikusan zajlik, a megfelelő és korszerű számítógép által vezérelt gyártósoron. A Schal-Tech Kft a tervezői és gyártói rendszerek összekapcsolásával, egyes feladatok automatizálásával 25-30%-kal tudta növelni a hatékonyságát, a jobb minőségű tervek következményeként több munkát tud nyerni. Így az elmúlt 3-4 évben sikerült az árbevételt is és a foglalkoztatottak létszámát is növelniük.