Adatlap


Esettanulmány címe:
Műanyag Fröccsöntő Üzemi termelési adatgyűjtő rendszere
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
feldolgozóipar
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
A METÁLPLASZT Kft. 1990-ban alakult, 100 %-ban magyar tulajdonú családi vállalkozás Jász-Nagykun-Szolnok megyében.. Kezdetben csak a műanyagfröccsöntés volt a társaság fő tevékenysége, majd a vevői igényeket figyelembe véve a szerszámtervezéssel, – gyártással, fém-megmunkálással, fém- és műanyagok felületbevonásával (tamponozás, festés), stancolással és tisztaterű szerelő sorral egészítette ki szolgáltatási területét, lehetőséget biztosítva a minél szélesebb körű (komplex) műanyagipari szolgáltatás nyújtására. A kezdeti időszak 8 fős munkavállaló létszám mára jelentősen megemelkedett, jelenleg közel 300 család megélhetését biztosítja, ami +160 munkahelyet jelent.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A cég gyors növekedése a géppark növekedésével és a termék típusok számának növekedésével járt. A Teljes eszköz hatékonyság (OEE) csökkentett selejt- és hulladékmennyiség, kevesebb korrekciós művelet kevesebb beállítási idő, szerszámcsere kevesebb állásidő, gépek magasabb eszközhatékonysága (OEE) gyártási műveletek nyomonkövethetősége, egyszerűbb hibakeresések a költségadatok pontosabb rögzítése (munkaidő, selejt, állásidő, szerszámok, stb.) papírmentes működés csökkentett készletek Ahol nagyon fontos az élőmunka és a gépi ráfordítások költségeinek ismerete, Ahol a technológia adatokkal szeretnék a kalkulációkat finom hangolni, Ahol a valós idejű adatgyűjtés alapján igény van a folyamatokba történő közvetlen beavatkozásra, Ahol szükséges a dolgozók teljesítményének pontos nyomonkövetésére, A gyártás során azonnali visszajelzésre van szükség a gyártott mennyiségekről, és a gyártmányok jellegéről (jó, selejt, javítható), és a minőséggel összefüggő adatokról Dönteni tények alapján Az anyagköltségek mellett az élőmunka, és/vagy a termelő berendezések kapcsán felmerülő kiadások képezik a termelés közvetlen költségeit. A termelés költségeinek alakulása, azok pontos ismerete létfontosságú a vállalkozások számára, hiszen befolyásolhatja a vállalási árakat, a nyereségességet, alapul szolgál a későbbi kalkulációknak, valamint jó eszköz a hatékonyság mérésének, de lényegében kihatással van a teljes tevékenységünkre, versenyképességükre.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
Az alkalmazott megoldásunk a Smart Sensor System üzemi adatgyűjtő rendszer telepítése volt. A megoldásunk Precíz, naprakész terv-tény elemzések alapjául szolgálhat a rendszer, Lehetővé teszi a gyártás folyamatának kontrollját, a valós idejű elemzést és beavatkozást, Pontos képet kaphatunk a gyártás hatékonyságáról, Lehetővé teszi a pontos és valós ciklusidők alapján a kalkulációk pontosabbá tételét, Igény szerint külső adatforrásokkal is integrálható, Rendkívül költséghatékony