Adatlap


Esettanulmány címe:
Bentley szoftverek a Fővárosi Vízművek szolgálatában
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
vízellátás; szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződésmentesítés
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
A Fővárosi Vízművek Zrt. Magyarország legnagyobb vízi közmű szolgáltató vállalata, melyet 1868-ban, 148 éve alapítottak. A vállalat több mint 2 millió lakosnak biztosít vízellátást a fővárosban és 21 környező településen. A vízhálózathoz 68 víztároló, 217 619 házi bekötés és 5234km fővezeték hálózat tartozik. A Fővárosi Vízművek Zrt az ivóvíz hálózat mellett a budapesti szennyvíztisztító telepet is üzemelteti, valamint szennyvízelvezetési és tisztítási szolgáltatásokat is nyújt.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A Fővárosi Vízművek Zrt.-nél egységes digitális hálózat-nyilvántartó rendszer működik (MIR). A rendszer adatai Oracle 11g Enterprise Edition adatbázis kezelőben kerülnek tárolásra. Az adatbázis motorhoz több informatikai eszköz kapcsolódik, ezek egy része térinformatikai adatok megjelenítését és kezelését végzi. A vektorgrafikus valamint térinformatikai adatok módosítása MicroStation V8i és Bentley Map Powerview alkalmazás felhasználásával történik. A hálózat létrehozása, változásvezetése, karbantartása, térképi adatok feldolgozása ezen az alkalmazáson keresztül valósul meg. A grafikus és alfanumerikus adatok felvétele és módosítása a felület adta lehetőségekkel, hatékonyan valósítható meg. Ezen kívül a kialakított környezetben szakágat érintő lekérdezések készítésére van lehetőség. Az adatok módosítása hosszú tranzakción keresztül valósul meg, ami az Oracle Workspace manager technológia felhasználásával történik. A Bentley Map PowerView hasznos alapfunkcionalitása a Google térképes alkalmazásaival való együttműködés és a koordináta rendszer definiálásának támogatása.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A Fővárosi Vízművek Zrt. a MicroStation V8i és Bentley Map Powerview mellett több terméket is használ munkafolyamataiban a Haestad szoftvercsaládból is. Az egyik termék a Bentley WaterCAD alkalmazás, mely segítségével a vízelosztó hálózat modellezése és kezelése történik, emellett üzemállapot vizsgálatokra és az üzemi folyamat szimulációjára egyaránt használatos. Mindehhez könnyen vezérelhető nyomásszabályozó modell elemek (dinamikus szelepek), szivattyúkonfigurációk széles választéka áll rendelkezésre. Az alkalmazás alkalmas a konzervatív anyagok elkeveredésének és transzportjának számítására is (vízkeveredés, vízkor, klórkoncentráció). Bentley WaterCAD és WaterGEMS alkalmazás képes az Oracle adatbázisban található vezetékinformációk és fogyasztási adatok felhasználására, amely támogatja a hálózat üzemeltetési feladatok ellátását. A Fővárosi Vízművek elosztóhálózata, nyomásfokozói és víztárolói egységes rendszert alkotnak. A jó szolgáltatási színvonal érdekében folyamatosan elemezni kell a rendszer működését. A WaterCAD és WaterGEMS előnye, hogy sok fajta adatforrás adatát tudja felhasználni hálózat szimulációra. A Bentley WaterGEMS alkalmazás használata átfogó megoldást nyújt nyomás alatti vízhálózatok tervezésére, de egyben egy döntéstámogató alkalmazás is, lehetőséget biztosítva a hálózat üzemoptimalizálására is. A szoftver segít megérteni a teljes infrastruktúra viselkedését a rendszerben, hogyan reagál a működési változásokra, meghibásodásokra, hálózatnövekedésre és bővítésre.