Adatlap


Esettanulmány címe:
Könyvkiadó és kiskereskedelmi bolthálózat (Budapest, 50 fő)
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
kereskedelem, gépjárműjavítás
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
Ügyfelünk Magyarország egyik legnagyobb és legrégebbi könyv- és folyóiratkiadó vállalata, több milliárd forint árbevétellel. Az általa kiadott könyvek és folyóiratok szinte minden könyvkereskedésben és újságárusnál megtalálhatóak. Jelen vannak az online kereskedelemben is.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A kiadó kis- és nagykereskedelmi tevékenységet is folytat. Több boltban értékesíti a saját és más kiadók könyveit is. A boltokban pénztárgép üzemeltetésére van szükség, de az árak a boltokban egységesek. A boltokban más kiadó vállalatok letétbe adott könyvei is készleten vannak, melyek eladását ezen könyvek kiadóival el kell számolni. Ezen felül ügyfelünk több ezer viszonteladóval áll kapcsolatban, akik bizományosként értékesítik a kiadványokat. A bizományba adott készletekről szállítólevelet kell kiállítani a partnereknek történő kiszállításkor és az időszaki fogyásjelentések alapján a kiadó rendszeresen számláz partnerei felé. A kiadó részletes készletvezetés alapján vezeti könyveit.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A kiadó kis- és nagykereskedelmi tevékenységét bonyolítja le az Origo-Software informatikai rendszere. A kiadó saját könyvesboltjaiban az Origo-Software pénztárrendszere működik. A számítógép alapú, vonalkóddal történő áruazonosítást használó pénztárgép részletes áru- és pénzforgalmi nyilvántartást biztosító háttérrendszerre épül. A boltok pénztárrendszere folyamatos online kapcsolatban van a központi adatbázissal és központi készletnyilvántartással. Egyes funkciók, mint például az árak meghatározása, engedmények, akciók szervezése a központban történik és az ár és az akciókra vonatkozó adatok automatikusan frissülnek a boltokban lévő kasszákon. A boltokban lévő letéti készletekről a fogyásjelentést a központban készítik és küldik meg a szállító partnerek felé. A központban valamennyi bolt forgalma és aktuális készlete látható boltonként és összesen is. A kiadó által a több ezer bizományos viszonteladónak bizományba adott készletek nyilvántartása és az eladott könyvek rendszeres számlázása is az Origo-Software rendszerében történik. A számlázás a viszonteladóktól kapott elektronikus jelentések alapján automatikus beolvasással valósul meg, újabb kézi adatfelvételre nincs szükség. A rendszer a mindekori jogszabályoknak megfelelően szolgáltat adatokat a NAV felé (pénztárgép, számlázó), illetve számos riporttal segíti a menedzsment és a tulajdonosok munkáját, a jól informált döntéshozatalt.