Adatlap


Esettanulmány címe:
Logisztika digitálisan - tejbegyűjtés tervezése és optimalizációja
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
feldolgozóipar
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
A Sole-Mizo Zrt. Magyarország piacvezető tejipari vállalata, mely az ország legszélesebb termékválasztékával rendelkezik. Négy hazai üzemükben – Szeged, Bácsbokod, Marcali és Csorna –, 1200 kollégánk munkája révén évente több mint 400 millió liter tejet dolgoznak fel. Termékeik országszerte elérhetőek, melyek között minden korcsoport garantáltan megtalálja a kedvére valót. A termékfejlesztéseik során a minőség és biztonság mellett nem csak a hagyományos fogyasztói szegmensre, hanem a speciális igényűekre, így a laktózérzékenyekre és a fogyni vágyókra is kiemelt figyelmet fordítanak, hogy ők se maradjanak ki a tejtermék-fogyasztás öröméből. A nyers tej a Bonafarm Mezőgazdaság saját termeléséből, a Csípőteleken található tejtermelő tehenészeti telepről, valamint megbízható hazai termelőktől származik.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A Sole-Mizo cégcsoport éves szinten több mintl 400 millió kilogrammnyi tejet mozgat, amit több mint 50 ezer darab tehén biztosít, és ami 48 óra alatt képes megromlani. A begyűjtést több mint 100 kamion végzi 170-180 termelőnél, éves szinten 5,5 millió kilométeres utat téve meg. A begyűjtés logisztikai feladatai gondos tervezést, szervezést igényel biztosítva a költséghatékony, rugalmas és könnyen változtatható napi operációt.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A komplex begyűjtési feladatokat korábban manuálisan, gyakorlatilag Excel-táblák segítségével szervezték, aminek során ezer és egy szempontot kellett figyelembe venni, miközben a felvásárolt tej mennyisége folyamatosan növekedett. A korlátozott hatékonyság, a nyomonkövethetőség vagy a helyettesíthetőség problémái mellett az is fontos kérdés volt, hogy a cég miként használhatja ki az SAP rendszer és digitalizáció által biztosított lehetőségeket. A SAP Cloud platformján (SCP) futó megoldást, ami nem csak a szállítási költségeken való több tízmilliós megtakarítást eredményezett a társaságnál, de a manuális munkafolyamatok csökkentését, áttekinthető tervezési, optimalizációs és szimulációs lehetőségeket, vagy akár a tervek és szimulációk digitális mentését is biztosítja olyan járulékos lehetőségekkel, mint a termelőkkel való kommunikáció digitalizációja.