Adatlap


Esettanulmány címe:
Vállalati felhőn alapuló kamerarendszer bevezetése ipari termelő vállalatnál
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
egyéb szolgáltatás
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
Megrendelőnk vásárlói közé tartoznak az autógyártók (OEM), valamint az autóipar és haszongépjármű ágazat, a hajógyártás és sok más iparág 1. szintű beszállítói. Mivel vásárlóik rendszerint nemzetközi szinten tevékenykednek, különleges elvárásokat támasztanak ügyfelünk felé a minőséggel és megbízhatósággal szemben. Termékpalettája a varratmentes és hegesztett, hidegen húzott precíziós acélcsöveket, valamint közös nyomócsöveket és nagynyomású vezetékeket tartalmaz. Ezen kívül precíziós komponenseket és tengelykapcsolókat, valamint különleges gépeket és vizsgálóberendezéseket fejlesztenek és gyártanak a nagynyomású technika számára.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
Megrendelőnknek igen magas minőségi és megbízhatósággal kell rendelkezni a megrendelői felé. Ennek egyik fontos pontja a telephelyen belüli árumozgások követése, raktározási és vagyonvédelmi feladatok ellátása. Különösen fontos a külső szállítók ellenőrzött és regisztrált jelenléte a telephelyen. Ennek biztosítását 21 db kamera elhelyezésével látta megoldhatónak. A kamerák által rögzített képeket egy ebben a projektben kialakításra kerülő vállalati felhő struktúrában elképzelt rendszerbe kívánták rögzíteni. Külön követelmény volt ugyanakkor a belső vállalati felhő megfelelő belső adatvédelemmel rendelkezzen, de még fokozottabb védelemmel ellátva külső hozzáférést is tudjon biztosítani a rendszer. Ki kell alakítani a korszerű kábelezést is a rendszerhez valamint szükséges a meglévő informatikai hálózattól egy független csak a kamerás rendszer számára használatos belső hálózat kialakítása. Ezeket a független hálózati elemeket a meglévő hálózati elemekkel hasonló minőségi osztályba kell sorolni. A projekt fejlesztési eredményei közé várhatóan a szállítmányozási kontroll valamint a minőségi hibák előfordulásának utólagos elemzésével megtalálhatók a szükséges hibajavító intézkedések és ezeket be lehet vezetni a működtetési rendszerbe.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
Megrendelőnknél végrehajtott projekt tartalmaz a vállalati felhő kialakítására 2 db központi eszköz. Ezt a két eszközt egy rendszerbe foglalva egy keret működtető szoftverrel lehetséges a teljes háttér felhő szolgáltatás és hardver környezet biztosítása. A 21 db kamera helyszíni felmérés alapján lett kiválasztva. Elhelyezkedési és információrögzítési szempontokat figyelembe véve 3 féle alap típus került kiválasztásra: 1,3 Mega pixel, 2 Mega pixel és 5 Mega pixel. Ezekkel a típusokkal elérhetővé vált, hogy az egyes pontokon elvárt minőség és a beruházási költséghatékonyságot össze tudtuk hangolni. Külön figyelmet fordítottunk a minőségi szolgáltatáshoz szintén nagyon fontos optikai feladatokra is. Mindegyik pozícióba a megfelelő objektív került kiválasztásra és így a megrendelőnk által elvárt képet tudja a rendszer szolgáltatni. A hálózati rendező központokba CISCO switch-ek kerültek beépítésre. Ezen eszközök maximálisan tudják hosszútávon biztosítani az elvárt minőséget. Kialakítása került egy VPN csatorna, ennek segítségével biztosítható a biztonságos hozzáférés a rendszer adataihoz telephelyen kívülről is. A projekt szállítási értéke: nettó 7.8 millió forint volt.