Adatlap


Esettanulmány címe:
A PROD MES rendszerének bevezetése a Dension Kft-nél
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
egyéb szolgáltatás
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
A Dension Elektronikai Kft. fő tevékenysége a kommunikációs eszközök gyártása. A dolgozói létszáma 30 fő, árbevétele pedig 700 M HUF.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A Dension Kft-re jellemző, hogy sokféle terméket gyártanak nem túl nagy sorozatokban, gyakori átállással. A termékverziók folyamatosan változnak, és sokszor szigorú ágazati szabványoknak és vevői elvárásoknak kell megfelelni. Eközben a dolgozók képzettsége és motivációja néha alacsony, a fluktuáció magas, és mindez komoly kihívást jelent a Dension Kft. számára. Ezekre a problémákra keresett megoldást a vállalkozás.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A PROD a gyártási folyamat lépéseinek részletes leírásával segíti a dolgozót a folyamat elemeinek elsajátításában. A gyártói munkahelyen lévő monitoron vizuális munkautasítás segítségével – képekkel, szöveges magyarázattal, de akár videóval is – vezetjük végig az operátort a műveleti sorrend lépésein. A megfelelő helyekre beiktatott automatizmusokkal, – mérésekkel, ellenőrzésekkel -, minimálisra tudjuk csökkenteni a dolgozó által elkövetett hibázási lehetőséget. Az egyes folyamatlépésekhez beállított normaidők segítik a dolgozót a gyártási kvóta teljesítésében, a monitoron folyamatosan nyomonkövethetik mennyit sikerült teljesíteniük az elvárt darabszámhoz képest.