Adatlap


Esettanulmány címe:
Termeléskövető rendszer bevezetése egy zöldség-gyümölcs feldolgozó cégnél
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
feldolgozóipar
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
Egy szabolcs megyei kb 50 főt foglalkoztató , zöldség -gyümölcs feldolgozó cég vonalkódos rendszer bevezetése. Jelenleg családi vállalkozásként működik, mely zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozik. A cég alapításának célja a Szatmári táj és környéke zöldség és gyümölcs termelőinek és tevékenységüknek összehangolása, szervezése.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A feladatunk az volt , hogy a jelenlegi papír alapon működő vállalkozás folyamatait digitalizáljuk és nyomon követhetővé tegyük. Mivel papíron rögzítettek minden folyamatot , ezért a káosz egyre nagyobb volt a raktárban, nőtt a hiány és a folyamatok is összekeveredtek. A cél az volt, hogy a bevételezéstől az értékesítésig minden folyamatot online rögzítsünk vonalkódos eszközökkel, naprakész, gyors lekérdezéseket kapjunk és a hiányt minimalizáljuk.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A tevékenységük leírása: a friss gyümölcs helyi termelőktől érkezik be, majd egy válogatás során egyes gyümölcsökből lekvár, lé és befőtt készül. Az előállítás folyamata rendkívül szerteágazó volt. Az árú beérkezésekor a gyümölcsöket ládákban helyeztük el és súly alapján vonalkódokkal láttuk el. A vonalkódokat ipari vonalkódnyomtatókkal nyomtattuk ki. Ezután adatgyűjtő segítségével bevételeztük, majd a megfelelő helységebe vittük feldolgozásra. A feldolgozás folyamatait szintén adatgyűjtő segítségével rögzítettük, majd a készterméken elhelyeztünk egy címkét amelyen a megfelelő leírás mellett vonalkóddal is azonosítottuk. A háttérben egy termeléskövető szoftver segítségével online lekérdezhettük a folyamatokat, felgyorsult a gyártás, a hiány 25%-al csökkent. Naprakész, gyors lekérdezéseket kaptunk az adatgyűjtők segítségével.