Adatlap


Esettanulmány címe:
Komplex Microsoft Dynamics NAV és mobil eszköz integráció fejlesztése és implementálása
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
szakmai, tudományos, műszaki tevékenység
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
Az L-mobile solutions GmbH több mint 50 alkalmazottat foglalkoztat, azonban az L-mobile csoporthoz még számos tagvállalat is tartozik. Az L-mobile csoport az alábbi tagvállalatokból áll: L-mobile Solution GmbH, L-mobile Log 2.0 GmbH, L-mobile Infrastucture GmbH, L-mobile Swiss, L-mobile Hungary Kft. Az L-mobile solutions GmbH a B2B mobil megoldások nemzetközileg is elismert fejlesztője. A német vállalat megoldásait különböző méretű cégek használják világszerte. Mobileszközeik és szoftvereik a kisipari vállalkozásoktól kezdve a világszintű konszernekig megoldást tudnak nyújtani a Raktár, Logisztika, Gyártás, Értékesítés vagy akár Szerviz területén is. Az L-mobile mobil termékei számos folyamatot lefednek, legyen szó mobil adatgyűjtéssel történő raktárirányításról, logisztikai folyamatok nyomon követéséről, hatékonyabb gyártásfelület kialakításáról, intelligens gyárak létrehozásáról, optimalizált kiszállás tervezéséről, ERP integrációval egybekötött mobil megoldásról.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
Az L-mobile solutions GmbH mobil megoldásai önállóan is kimagasló értéket képviselnek az ügyfeleik számára, de bizonyos cégméret felett ügyfeleik nagy része ERP rendszert használ, jellemzően Microsoft Dynamics NAV-t. A sokféle iparágban tevékenykedő ügyfelek különböző testre szabásokkal ellátott -és ráadásul különféle verziójú- Dynamics NAV ERP-t használnak, ezért minden implementáció egyedi és kihívásokkal teli volt. Az L-mobile ügyfeleinek fontos szempont volt, hogy a mobil eszközöket használva a gyűjtött és feldolgozott adatok megjelenjenek, illetve feldolgozásra kerüljenek az ERP rendszerükben is. Ennek egyik célja, hogy a cégvezetők és döntéshozók folyamatosan elérhessék a legfrissebb információkat. Az L-mobile-nak az volt fontos szempont, hogy a kialakított mobileszköz-ERP integrációnak a lehető legrövidebb időn belül implementálhatónak kell lennie a különféle Dynamics NAV verziók és testre szabásoktól függetlenül. Ezzel ugyanis csökkenthető a bevezetés időtartama és költsége. A fő problémát tehát a többféle verziójú ERP rendszerrel történő integráció és azok iparágaktól függő testre szabásaik okozták.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A Dynix Software Kft., mint Dynamics NAV fejlesztő és tanácsadó működik közre több különféle területen az L-mobile szállítójaként. 1. Termékfejlesztés Elsődleges szempont volt egy olyan standardizált termék kialakítása, ami verziótól függetlenül illeszthető meglévő Dynamics NAV implementációkhoz, továbbá megfelel a különféle cégek üzleti és iparági igényeinek. A megvalósított megoldás, a használt technológiának köszönhetően, rövid időn belül illeszthető szinte bármilyen Dynamics NAV verzióval rendelkező környezethez. Jelenleg a Dynamics NAV 5.0 és NAV 2016-os verzió között szinte minden verzión aktívan használják a megoldást a különböző ügyfelek. 2. Bevezetés és támogatás Az elkészült termék folyamatos karbantartása mellett, a Dynix Software Kft. már több mint 10 ügyfélnél végezte el az L-mobile-lal közösen, a termék sikeres bevezetését. Cégünk folyamatosan támogatja a már meglévő megoldást használó ügyfeleket, egyedi fejlesztésekkel és az ERP rendszert érintő tanácsadással. 3. Dynamics NAV implementáció és támogatás Az L-mobile solutions GmbH szintén Dynamics NAV ERP-t használ a saját folyamatainak támogatására, amelyhez a Dynix Software Kft. folyamatos fejlesztői támogatást nyújt. 2016. januárjában a cég magyarországi tagvállalata, az L-Mobile Hungary Kft. is a Dynamics NAV bevezetése mellett döntött, amit cégünk szállított és azóta is támogat tanácsadói és fejlesztői oldalról. Az L-mobile-nak stratégiai előnyt jelent versenytársaival szemben, hogy a standardizált termék lényegesen lerövidítette az ERP integráció implementálásához szükséges időt, így projektjeit költséghatékonyabb módon tudja megvalósítani. Miután az L-mobile Hungary Kft. is áttért a Dynamics NAV 2015 használatára, az L-mobile solutions GmbH-nak küldött üzleti jelentések elkészítésének ideje lényegesen lecsökkent. Ennek oka, hogy a német tagvállalattal azonos verziójú ERP-t használva könnyebbé és transzparensebbé vált a közöttük működő üzleti kommunikáció.