Adatlap


Esettanulmány címe:
Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fém- és Műanyagfeldolgozó Kft.-nél megvalósult rendszerbevezetésről
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
feldolgozóipar
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
A jászberényi kistérség legmeghatározóbb gazdasági ágazatának, a feldolgozóiparnak folyamatosan fejlődő szereplője 1990 óta. Kezdetben csak a műanyagfröccsöntés volt a társaság fő tevékenysége, majd a vevői igényeket figyelembe véve a szerszámtervezéssel, – gyártással, fém-megmunkálással, fém- és műanyagok felületbevonásával (tamponozás, festés), stancolással és tisztaterű szerelő sorral egészítette ki szolgáltatási területét, lehetőséget biztosítva a minél szélesebb körű (komplex) műanyagipari szolgáltatás nyújtására.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
Az alábbi problémákra kerestek megoldást: - munkafolyamatok teljes körű lefedése egy rendszerben - a készletgazdálkodás és termelés mobilizálása - selejtkezelés - vevői igények, előrejelzések karbantartása
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
Teljes körű lefedettség Kész megoldást nyújtottunk a különböző részlegek, munkafolyamatok egyszerű összekapcsolására, mely segítségével nagymértékben nőtt a kulcsfontosságú folyamatok hatékonysága. Az összekapcsolt folyamatok a teljesség igénye nélkül: pénzügy, gyártástervezés, irányítás, minőség biztosítás, készletgazdálkodás, kiszolgáló-karbantartó részleg, főkönyv, tárgyi eszköz, bér, humán erőforrás gazdálkodás, CRM, vevőszolgálat folyamatainak teljes körű lefedése. Mobil eszközös készletgazdálkodás és termelés A mobil eszközök nem kötik a felhasználót az íróasztalához, a termelés folyamatában végezheti a gyártás ellenőrzést, és a termeléssel, raktározással kapcsolatos adminisztrációt. A kialakított vonalkódos rendszerekkel a mobil eszközök jól használhatók, könnyen megvalósítható a késztermékek LOT-os követése, ami az autóiparban alapkövetelmény. Online termelés és logisztikai kontrollt biztosít. A kis sorozatú gyártásoknál is biztosított a pontos követés és nyilvántartást. Selejtek megfigyelése, kezelése Azonnali, pontos információra volt szükség, hogy a termelésirányítók időben be tudjanak avatkozni a termelés folyamatába és meggátolják a selejtek keletkezését. A MetálPlaszt Kft vevői szigorú feltételeket szabnak a késztermékek minőségével kapcsolatosan, a gyárat csak kifogástalan minőségű termék hagyhatja el. A minőségellenőrök jelentéseit a rendszer azonnal feldolgozza, és a termelésirányítók munkáját több selejtelemző kimutatással támogatja. Vevői igények, előrejelzések karbantartása A folyamatos alapanyag-ellátás fontossága miatt sor került a várható rendelési igények karbantartását szolgáló felület elkészítésére. Segítségével a beszerzőknek akár heti bontásban előrejelzést kínál a várható jövőbeni alapanyag szükségletekről. Ezen előrejelzés alapján a beszerzők elvégezhetik a szükséges alapanyag beszerzéseket, biztosítva a folyamatos alapanyag-ellátást a termelés számára.