Adatlap


Esettanulmány címe:
Információbiztonság az egészségügyben
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
humán-egészségügyi, szociális ellátás
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, az intézmény Hajdú-Bihar megye járó és fekvőbeteg ellátásáért, valamint Debrecen járóbeteg-ellátásáért és az alapellátásért felelős. Méreteit tekintve kb. 2.500 dolgozó, és 20 telephely városszerte.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
Felső vezetői igény volt a rendszer kiépítésére, melynek célja a problémafeltárás és az azok megoldására/megelőzésére tett intézkedésekkel a betegadatok, és a cégadatok, valamint a betegek és a dolgozók védelme, illetve az ilyen jellegű károkból következő veszteség csökkentése.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
Az alkalmazott eszköz az ISO 27001-es információbiztonsági szabvány volt. Ennek segítségével feltérképeztük a Kórház fizikai környezetét, - adathordozótól függetlenül - információs folyamatait, valamint az irányítási folyamatait. A szabvány által jelölt eszközök alkalmazásával (értékleltár, zónatérkép, kockázatelemzés) felszínre kerültek kockázati elemek, erősödött az intézmény védelmi rendszere. A fenntartó ilyen irányú ellenőrzései a tanúsítvány megszerzését követően leegyszerűsödtek és eredményesen zárultak.