Adatlap


Esettanulmány címe:
Komplex vállalati folyamatok kezelése a Contorg Evolut Integrált rendszerben
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
feldolgozóipar
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
Az ügyfél nagy múltú vegyipari, és műanyagipari termékek gyártásával és azok forgalmazásával foglalkozik. Magyar tulajdonú, közepes méretű cégnek minősül, több mint 1 milliárd Ft árbevétellel és 40 fővel dolgozik. A magyar piacon az ország keleti régiójában jelentős szerepet játszik.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A cégnek egy olyan szoftveres megoldásra volt szüksége, ami a társaság napi működését átfogóan, minden területet kezel, egy-egy részterületre nem külön szoftvermegoldásokat (szigeteket) kívánt igénybe venni, hanem minden részterületet egy szoftveren belül akart összefogni, tehát csak egy integrált típusú rendszer jöhetett számításba. Az alap- és segédanyagokat jellemzően külső beszállítóktól vásárolja, viszont a csomagoláshoz saját maga gyárt műanyag flakonokat, tubusokat, stb. amelyeket részben értékesít, nagyobb részt a saját gyártású vegyipari termékeihez használ fel csomagoló anyagként. Kereskedőként egyedig, a partnereihez igazodó árjegyzéket kívánt alkalmazni, azzal a megkötéssel, hogy lehessen ezen túl még kedvezmény-rendszert is kialakítani és használni. A kiszállításokhoz fogadja a vevői megrendeléseket, melyek alapján naponta a szükséges mennyiségben legyártja a késztermékeket, készletre véve, azok értékesíthetővé válnak. A rendszernek tudja az ütemezett kiszállításokhoz kapcsolódó előkészítéseket is támogatni, így az egyes túrajáratok által érintett vevők igényeinek raktári kiszedését, szállítmány-kísérő okmányait (jövedéki termékek is vannak) elkészíteni, hatósági ellenőrzési igényeket előírásszerűen kiszolgálni, majd az egyedi, partnerfüggő árjegyzékek segítségével – akár szezonális árakat alkalmazva is – kiszámlázást (e-számla, online számla) jogszabályi határidőben elvégezni. A számviteli előírások miatt a termékgyártáshoz kapcsolódik az utókalkulációs kötelezettség, amelyet a rendszerben egyedi termék-költséghelyek, illetve árbevételi helyek kialakításával, és ezek kezelőtől függetlenül működő rendszert képeznek, és lehetővé teszik az egyedi termék-önköltség alakulásának nyomon követését. Ennek megfelelően a rendszer képes a készlet-átértékelések elvégzésére, és automatikus lekönyvelésére.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A cél a hatékonyság és a gyorsaság, a rendelkezésre álló létszámmal való gazdálkodás volt. A rendszer kialakításának, paraméterezésének sajátosságát az adta meg, hogy a cég termékgyártással és saját termékeinek értékesítésével, kereskedelemmel is foglalkozik. A számára az egyedi igényeire tekintettel összeállított modulok, opciók, és egyéb programfunkciók, a kialakított paraméterezés segítségével az alapanyag beszerzéstől a mérlegig egy szoftveres folyamatban képes összefogni a vállalat teljes tevékenységét. A rendszerben általában 9-10 munkaállomáson 4-6 fő dolgozik, akik nem kizárólag csak egy funkciót használnak és nem csak ebben a rendszerben végeznek munkát. A munkakörök kialakítását a rendszerhez igazították. A kialakított rendszerünk analitika-központú, integrált elmélet szerint működik, vagyis a főkönyvi könyveléshez be van beépítve minden szükséges analitikus modul (házipénztár, tárgyi eszköz, készlet, számlázás, deviza, költséghely, munkaszám), amelyek segítségével csak egyszer kell a könyvelési alapbizonylatokat feldolgozni. A cégnél kialakított Evolut rendszer összköltség alapon, de termékszintű költséghely és árbevételi hely használatával működik 10 programmodul, 6 program opció, és 6 sajátos programfunkció igénybe vételével segíti a cég egyedi igényeire kialakított rendszer működését. Az alapanyagok beszerzésétől kezdve, a gyártáson át az értékesítésig, minden művelet egy rendszeren fut keresztül, jól dokumentáltan, valós időben. Ilyen részletes információ-halmazt előállítani, és felhasználni csak nagyobb létszámmal lehetett volna. A könyvelés digitális könyvelési technikákkal is támogatott. Vevő- és szállítói számlák importálhatók a NAV online rendszerből, több bank kivonatait elektronikusan importálják.