Adatlap


Esettanulmány címe:
Print és web kimenet automatizált generálása Adobe alkalmazásokkal
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
információ, kommunikáció
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
Az egyik vezető lap- és magazin kiadó részére készítettük el a műsorújság- és -weblap automatizálást. A megbízó gyorsabb, hibamentesebb és kevesebb emberi erőforrást igénylő megoldást kívánt. Az érintett szerkesztőség Békéscsaba városában működött.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A műsorújságok kb. száz csatorna műsorát közlik, amelyek eltérő fájl-formátumban (txt, pdf, xls, ...) , időzítéssel érkeznek. Az adat-szerkezet is csatornánként eltérő. Ezek eddig kézi feldolgozást igényeltek. A műsorlapok közölte képek keresése, gyűjtése és tárolása sem volt megoldott, ahogy a már megjelent műsor-bemutatók újra-felhasználása sem. A kiadványok tördelése több tördelő folyamatos munkáját igényelte. Egy-egy változás átvezetése több InDesign dokumentumban kézzel történt.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A web-alapú alkalmazás automatikusan detektálja az eltérő bemenő adattípusokat, helyezi el ezeket adatbázisban. Amelyből szintén automatikusan generálódik a weboldal, illetve más weblapokra beilleszthető, adott tematikájú műsorajánlók. A képek kezelését is web alapú alkalmazás vette át, amely automatikusan – háttérben futó Photoshop segítségével – gyártja le a megfelelő méretű és alakú képeket. A műsorajánlókat nem csak menti a rendszer, de automatikusan felajánlja a műsor ismétlésekor. A tördelés teljesen automatikus lett. A szerveren futó InDesign automatikusan generálja le a lapokat, készíti el a nyomdába menő PDF-et. A vállalkozás a dolgozók létszámát 18 százalékkal tudta csökkenteni az automatizálás hatására. Az eddig bérelt Adobe CCfT szoftver előfizetések (kb. n: 250e/év/előfizetés) számát kettőre lehetett csökkenteni a korábbi tucatnyiról. Kevesebb hiba mellett gyorsabb lett a termékgyártás. A dolgozóknak elenyésző számú ismétlődő feladatot kell elvégezni, a felszabaduló erőforrás kreatív, alkotó tevékenységre fordítódik. Lett eddig nem létező műsorújság-weblap, ami teljesen automatikusan generálódik és frissül. Becslésünk szerint a fejlesztés megtérülési ideje 1,5 év körül volt.