Adatlap


Esettanulmány címe:
Szállodai textíliák automatizált kezelése
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
egyéb szolgáltatás
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
Veszprém megyei ipari mosoda. Turisztikai, vendéglátóipari, szállodai szolgáltatást nyújtó, illetve ipari tevékenységet végző cégek számára ipari és finom mosodai tevékenységet biztosít. A megrendelésállomány az év során szezonálisan változó. A cég teljes munkaidőben 23 alkalmazottat foglalkoztat, a megrendelésektől függően 2-3 műszakos munkarendben. Három teljes műszak kiadása a törvényben foglalt túlóra és szabadság előírások mellett nehézséget jelent. A vállalkozás folyamatosan munkaerőhiánnyal küzd.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A mosodai tevékenység első lépése a textíliáknak a megrendelőktől történő begyűjtése. Az üzem a megrendelőktől teherautóval regálkocsikban vagy zsákokban szállítja a tisztítandó anyagokat a mosoda telephelyére. A mosodai munka első lépése a beérkező textíliák számba vétele és adminisztrálása. Ez a tevékenység jelentős erőforrásokat köt le és a belépési ponton jelentősen lassítja a feldolgozási folyamatot. Egy regálkocsiban a textil típusától függően 50 - 400 mosásra váró darab érkezik és egy szállítmány 5-15 regálkocsit tartalmaz. Egy műszakban általában 5-10 teherautónyi szállítmányt fogad a mosoda. Ez összességében azt jelenti, hogy műszakonként egy-két alkalmazott teljes munkaidejét a textilek számbavétele kitölti.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A textileket harmadik generációs elektronikus azonosítókkal jelöltük meg. A kifejezetten mosodai alkalmazásra kifejlesztett chipek alkalmasak akár 400 ipari mosás elviselésére műszaki paramétereik megőrzése mellett. Az azonosítók hőpréseléssel kerültek rögzítésre a textíliákba. A hőpréselt jelölők később csak roncsolásos módszerrel távolíthatók el. A folyamat belépési pontjára az elektronikus azonosítók olvasására kifejlesztett olvasó kaput telepítettünk. A regálkocsikat ezen a kapun áttolva egy teljes kocsi tartalmát 2 másodperc alatt azonosítjuk, a szükséges adminisztációt IT támogatással szoftveres úton a háttérben végeztük el. Automatikusan generálva a szükséges dokumentumokat, amelyek később a teljesítésigazolás és az elszámolás alapját képezik. Ezzel a megoldással műszakonként egy-két teljes alkalmazott erőforrását tudja a vállalkozás más munkára igénybe venni. Az elektronikus azonosítók lehetővé teszik az egyes darabok egyedi beazonosítását és bármilyen információ hozzárendelését. Így a továbbiakban megoldható a mosodai gépek további jelentős hatékonyságnövelést jelentő automatikus programvezérlése amely egyben vegyszer, víz és energiamegtakarítást is jelent. Minden egyes textília életciklusa pontosan követhető és meghatározható annak minden részlete, ami a textil tulajdonos számára a lehető leghatékonyabb felhasználást teszi lehetővé.