Adatlap


Esettanulmány címe:
Csomagolóanyag költségcsökkentés
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
feldolgozóipar
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
Csongrád és Bács-Kiskun megyében tenyésztett víziszárnyasok és nevelőik otthonában működő vállalkozás. Az üzemben feldolgozott baromfit a régióból, elsősorban Csongrád és Bács-Kiskun megyéből vásárló üzem. A mintegy 3700 m2 alapterületű üzem minden tekintetben megfelel a mai kor követelményeinek, mind műszaki, mind automatizálási és gyártástechnológiai szempontból. Az üzemben a magyarországi élelmiszer-biztonsági előírások maximális betartásával a baromfi-feldolgozás a lehető leghumánusabb módszerekkel történik. Az üzem elsősorban exportra termel a baromfitermékeket.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
Csomagolóanyagok, jelöléstechnikai elemek, eszközök egy ekkora üzemben jelentősen alakíthatják a termelésben előforduló költségek alakulását. Partnerünknél jelentkező gyártás összehangolása létfontosságú volt ahhoz, hogy nyomon lehessen követni a termék beérkezését a késztermék kiadását követő szállításig. Legnagyobb probléma az volt hogy az előre nem tervezhető költségek jelentkeztek közvetlen az alapanyag beérkezése után, ami már gátolta a gyártás (feldolgozás) megtervezését is. Át kellett gondolni a termékek mérlegelési, csomagolási és raktározási feladatait ahhoz hogy hatékonyan tudjon az üzemben folyni mind a belföldi mind az exportra történő gyártás.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A feladatokból kiindulva meg kellett határozni a szükséges költségeket és ráfordításokat. Folyamatosan ellenőrizni kellett a költségek alakulását. El kellett számolni a ténylegesen felmerült költségekkel. Össze kell hasonlítani a tervezett és a tényleges költségeket, valamint ráfordításokat Meg kell határozni az eltérés okát. A kitűzött célok elérése érdekében megfelelő intézkedéseket kellett hozni. Eszközbeszerzést valamint szoftverfejlesztést hajtottunk végre ahhoz hogy optimalizálni tudjuk a vállalt irányítási folyamatokat. A cég hatékonysága 35%-al tudott emelkedni míg a feldolgozás költségeit az előző évi adatokhoz képest sikerült 25%-al csökkenteni.