Adatlap


Esettanulmány címe:
Komplex informatikai megoldás szőlészetek, pincészetek számára
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
Royal Tokaji Borászati Zrt. 3909 Mád Rákóczi u. 35. Az 1989-ben alakult Royal Tokaji Borászat ma az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb borászat a Tokaji borvidéken. Már a kezdetektől célul tűzte ki a dűlőszelektált borok készítését, melyek olyan első osztályú területekről származnak, mint a Mézes Mály, Nyulászó, Szt Tamás és a Betsek dűlők. A Royal Tokaji díjnyertes borai a hagyományos tokaji borkészítési technológián alapulnak, de magukban hordozzák a modern technológiák előnyös tulajdonságait is. A Royal Tokaji Borászat vezető szerepet játszott e legendás magyar borok újjászületésében, mely a világhírű borszakíró és a borászat egyik alapító tagja, Hugh Johnson szavaival élve „még az imádkozó angyalokat is megénekelteti”.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
20 év után a Royal Tokaji ZRt tevékenysége és termelési volumene olyan szintre emelkedett, mely megkövetelte integrált vállalatirányítási megoldás bevezetését. A borászat tevékenysége a szőlőtermeléstől és feldolgozástól, a borászati tevékenységeken keresztül, a belföldi és export értékesítésig terjed. Ezért olyan integrált megoldásra volt szükség, mely a pénzügyi-számviteli feladatokon túl, a termelési és kereskedelmi folyamatok követését, a naprakész készletgazdálkodást, a borászati tevékenységhez kapcsolódó jövedéki nyilvántartásokat és bevallásokat, továbbá a szőlészeti és borászati tevékenység teljes körű utókalkulációját is megoldja.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A Royal Tokaji ZRt 2008-ban választotta ki megoldásszállítójának a WINFORM Informatikai Kft-t, és még ebben az esztendőben bevezetésre került a WinNER Integrált vállalatirányítási rendszer. A WinNER rendszer kezeli a Megrendelő teljes értékteremtő folyamatát, a termelést, készletgazdálkodást, kereskedelmet, illetve a pénzügyi és számviteli folyamatokat. A bevezetés során kialakított utókalkulációs eljárások segítségével pontos képet lehet kapni a termelési és kereskedelmi tevékenység jellemző költségvonzatairól, az előállított - egyébként világszínvonalú borok - jövedelmezőségéről. A Royal Tokaji ZRt-nél kialakításra került üzleti, ügyviteli modell segítséget tud nyújtani minden hasonló profilú borászati vállalkozás integrált ügyviteli rendszerének kialakításához.