Adatlap


Esettanulmány címe:
FÉM-VILL-ÉP-TECH KFT IT FEJLESZTÉSE, OPTIMALIZÁLÁSA
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
építőipar
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
2020-ban a Fém-Vill-Ép-Tech KFT-t felvásárolta a Party2002 KFT, így létre jött egy cégcsoport. - megközelítőleg 50 fő munkavállalót foglalkoztat a termelésben és további 10 főt a logisztikában - 3 telephellyel rendelkeznek, két különböző településen. - A cégcsoport együttes megközelítő nettó árbevétele 1 Milliárd Forint volt 2020-ban (ceginformacio.hu) - A két cég megalakulásakor rendelkeztek a szükséges humán- és termelőeszköz erőforrásokkal is, de nem volt meglévő, a kor követelményeinek megfelelő informatikai infrastruktúrájuk, melynek következményeképp a termelés akadozott, nem volt gördülékeny.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
- Nem volt lehetőség távmunkára (home office) - A Fém-Vill-Ép-Tech Kft 2 mindszenti telephelye közt nem volt IT összeköttetés és csak az egyik rendelkezett internet kapcsolattal. - A Party2002 KFt vásárhelyi Iroda kapcsolatának biztosítása a mindszenti telephelyekkel. - Gyakori adatvesztés - Nem rendelkeztek központi adattárolási megoldással. - Magas nyomtatási költségek, papír alapú dokumentációk digitalizálásának hiánya. - Stabil Wireless hálózat hiánya - Jogosultsági szintek hiánya - Monitoring szolgáltatás hiánya, ezáltal az esetleges leállások megelőzése.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A két mindszenti telephelyen a hálózati infrastruktúra reformálása ( új aktív/passzív eszközök, egységes IP-tartomány). A telephelyek pont-pont rádiós linkel való összekötése (Ubiquiti). Az internet eléréssel rendelkező szolgáltatói eszköz kiváltása egy Mikrotik Router-rel, a menedzselhetőség végett. Ezen megoldások kialakításának köszönhetően mindkét telephely munkaállomásai, hálózati perifériái egy hálózatba kerültek, így egységesen biztosított az internet hozzáférés. A Hódmezővásárhelyi telephelyen a szolgáltatói eszköz egy Mikrotik router-rel való kiváltása után lehetőség nyílt közvetlen elérésre a mindszenti telephelyek irányába, melyet egy site to site VPN-nel oldottunk meg. Központi adattárolást egy a vásárhelyi - és egy a mindszenti telephelyen telepített NAS-sal alakítottunk ki, melyeken felhasználói jogosultsági szinteket hoztunk létre, aminek eredményeképp egyes felhasználók, mind a mindszenti, mint a hódmezővásárhelyi adatokhoz hozzáférnek írási és/vagy olvasási joggal, még mások csak egy-egy NAS tartalmához férnek hozzá. Adatbiztonság: a fájlok verzió követése, a véletlen vagy szándékos adattörlés kiküszöbölése érdekében. A NAS-ok egymás közötti adat szinkronizálása. A nyomtatást központi multifunkciós hálózati nyomtatokkal oldottunk meg, felmérve az ügyfél igényeket (oldalszám, méret stb), ezzel egy időben beállítottuk hogy a dokumentumok szkennelése is a NAS-okra történjen felhasználónként. Az otthoni munkavégzés lehetőségét kliens VPN megoldással valósítottuk meg, amivel a felhasználók, vagy a vásárhelyi vagy a mindszenti telephelyhez tudnak közvetlenül kapcsolódni ennek köszönhetően nincs különbség, hogy a munkájukat az irodából vagy távolról végzik. A stabil Wifi lefedettséget mikrotik AP-k telepítésével oldottuk meg. A hálózat távoli monitorozását, ZABBIX szoftver segítéségével végezzük. Üzleti előnyök: A munkafolyamatok gördülékenyebbé váltak, lehetőség nyílt a távoli munkavégzésre, ezáltal a cég időt és pénzt takarít meg.