Adatlap


Esettanulmány címe:
Kazán felügyelet
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
területen kívüli szervezet
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
A Ferencvárosi Intézmény Üzemeltetési Központ gondoskodik a Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata működtetési kötelezettségi körébe tartozó oktatási-, nevelési funkciót ellátó köznevelési intézmények működtetési feladatainak ellátásáról.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A FIÜK működtetési feladata a IX. kerületi oktatási és nevelési intézmények fűtés rendszereinek működtetése, karbantartása. A kazánok üzemeltetése folyamatosan 1 fő teljes munkaidejű fűtő foglalkoztatását indokolta. A fűtő napi tevékenységei közé tartozott, a FIÜK fennhatósága alá tartozó intézmények (iskolák, óvodák, bölcsődék, színház, művelődési központ) kazánjainak és melegvíz ellátó rendszereinek rendszeres - naponta többszöri - ellenőrzése. Fűtési szezonban a gázkazánok folyamatos jelenlétet igényeltek. Egyidejűleg, több helyen történt időszakos leállás a fűtő számára kiemelt feladatot adott, mert az intézmények a IX. kerület több pontján, elszórtan helyezkedtek el. A kazánház helyéből és kialakításából adódóan csak a meglévő elektromos hálózatot használtuk, IT hálózat kialakítására nincs mód. Megoldandó feladat: területileg elkülönülő kazánházakban a fűtés, használati meleg víz, gáz,online felügyelete ellenőrizhető, naplózható, visszakereshető módon.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
- 17 db kazánház felszerelése szenzorokkal (víz-, gáznyomás, termosztátok) és bekötése a távfelügyeleti rendszerbe. - Online felület kialakítása a dedikált felhasználóknak (kazánfűtő, műszaki vezető) - Riasztási séma kialakítása, tesztelés A felszerelt szenzorok és átjelző berendezések éles üzemi átadása után a fűtőnek csak a problémás helyre kell mennie, nem kell minden nap többször végigjárni az összes felügyelt helyét. A fűtőnek már csak készenléti díjat, hiba esetére pedig átalány díjat fizetnek. Ezen szolgáltatási csomag bevezetésével a FIÜK üzemeltetési díjat tudott csökkenteni és bevételét növelte.